Мистерия на Марс! Curiosity откри "нещо" 21.11 | 09:46

За момента учените отказват да съобщят какво точно е открил марсоходът

От Георги Георгиев

Марсоходът Curiosity на НАСА е направил откритие, което според учените ще влезе в учебниците по история. Изглежда обаче, че ще трябва да почакаме няколко седмици, преди да научим какво точно са открили. 

С помощта на Инструмента за анализи на проби (SAM), който учените от НАСА са инсталирали на самоходната марсианска лаборатория, е забелязано нещо интересно в почвените проби.

По своята същност SAM e бордовата химическа лаборатория, която е способна да идентифицира най-различни органични съединения – съдържащите въглерод тухлички на живота.

Пробата, открита SAM, е била изкопана от почвата и е била поставена за анализ.

"Получените данни ще влязат в учебниците по история", коментира пред NPR Джон Гроцингер, водещ учен на НАСА от Caltech, Пасадена. "Данните изглеждат наистина добре”.

Екипът, управляващ шестколесния роувър, няма да обяви откритието на SAM през следващите няколко седмици, тъй като учените искат да проверят и препроверят получените резултати. Очаква се повече информация да бъде съобщена по време на ежегодната среща на Американския геофизичен институт, която ще се проведе между 3 и 7 декември в Сан Франциско.

Curiosity се приземи успешно в марсианския кратер "Гейл" на 5 август тази година. Апаратът, който струва на НАСА 2,5 млрд. долара, ще проведе двугодишна мисия на Червената планета. Там той ще изследва почвата и скалите за следи от биологичен живот в миналото на Марс.

До момента марсоходът прекара шест седмици в тестване на апаратурата за изкопаване на проби от почвата на място, наречено Rocknest. Сега предстои изпробването на инструментите за пробиване и взимане на проби от скалите в кратера "Гейл".

Водещи

Най-четени