Еволюцията може да обясни защо обичаме джогинга 11.05 | 12:58

Изследване показва връзката между физическите натоварвания при някои видове бозайници и удоволствието, което те изпитват от него

От Георги Георгиев

Приятното усещане, познато като "наркотизирането на бегача" (от английски runner's high), което се предизвиква от упражненията по аеробика, може да играе важна роля в еволюцията на способностите на хората да тичат на дълги разстояния, предполагат резултатите от ново изследване.

Наркотизирането на бегача е състояние, предизвикано от изпускането на химикали, наречени ендоканабиноиди, в центровете на мозъка, отговарящи за приятните усещания.

Изследователите открили, че нивата на тези химикали в кръвта се покачват стремглаво при кучета и хора след енергично тичане, но не се появявали в порове, които също били подложени на физически упражнения.

Хората и кучетата принадлежат на група от бозайници, чиито тела са конструирани, за да бъдат издръжливи на физически натоварвания, докато поровете принадлежат на видовете с уседнал начин на живот, отбелязват авторите на изследването.

При доброволците, които участвали в експеримента, скокът в нивата в ендоканабиноидите след тичане били свързани и с ръст в позитивните емоционални изживявания.

"Физическата активност е играла значителна роля в еволюцията на множество различни системи в човешкото тяло. Това би могло да обясни защо физическите упражнения ни се отразяват толкова добре", обяснява авторът на изследването Дейвид Райклен, асистент професор по антропология от Университета в Аризона.

"Тези резултати предполагат, че естественият подбор може би е мотивирал дейности с по-висока интензивност в групи от бозайници, които са еволюирали така, че да ги извършват тях", отбелязва Райклен.

Водещи

Най-четени