Електронните лампи се завръщат! 19.05 | 17:38

Изобретиха миниатюрна електронна лампа, способна да конкурира полупроводниковите електронни елементи

От Георги Георгиев

Електронните лампи са част от миналото на техниката от десетилетия (като изключим някои специфични области като професионалната аудио апаратура). Те изчезнаха почти напълно от съвременната електрониката, в момента, в който потребителите смениха своите стари монитори и телевизори с електронно-лъчеви тръби с такива с плосък LCD или плазмен екран.

Сегашният заместник на електронните лампи – полупроводниковите тръби са като цяло по- евтини, леки, ефективни и лесни за производство. Това не прави електронните лампи изцяло за пренебрегване. Дори напротив.

Така например самата им физическа природа ги прави по-устойчиви в среда, изпълнена със високоенергийни лъчения, каквато например е откритият космос. Освен това при всички положения електроните пътуват по-бързо във вакуумната среда на електронната лампа, отколкото в тази на полупроводниците.

Международен екип от учени от Изследователския център Амес на НАСА в Калифорния и Националният център за нанотехнологии в Южна Корея са се опитали да съчетаят най-доброто от двете технологии, създавайки миниатюрна версия на електронните лампи, която може да се използва в съвременната в електрически вериги.

Техният прототип представлява уникален вакуумно-канален транзистор, с дължина от едва 150 нанометра. Той е направен благодарение на стандартна технология за производство на полупроводникови елементи.

Малките размери на миниатюрната електронна лампа ѝ позволяват да работи при напрежения под 10 волта – много по-малко от тези, изисквани за работата на старите електронни тръби. Учените се надяват да усъвършенстват изобретението си дотам, че то да работи с напрежения около 1 волт. Това ще го направи конкурентно на съвременните полупроводникови системи.

В бъдеще електронната лампа може да намери приложеният в сензори за откриване на опасни химикали, за уреди за неинвазивна медицинска диагностика, високоскоростните телекомуникации, както и във военните и космически електронни системи.

Водещи

Най-четени