Загинали са всички монголски мишки на спътника "Бион" 20.05 | 11:45

Оцелели са гущерите, рибите, микроорганизмите и растенията

От Антония Михайлова

Всичките осем монголски мишки – джербили, които са се намирали на борда на биоспътника "Бион-М1", са загинали поради отказ на апаратурата в хода на космическия полет. Не са оцелели и част от "линейните мишки", съобщава ръководителят на експеримента Евгений Сичев пред РИА Новости.

Руският спътник "Бион-М1", първият от 2007 г. руски апарат за биологични изследвания в Космоса, беше изпратен преди месец от космодрума Байконур.

На борда му имаше стотици различни живи организми – монголски джербили, мишки, гекони, риби, пресноводни раци, водорасли, микроорганизми, семена на растения.

"Оцелели са по-малко от половината мишки, за съжаление не са достатъчни за провеждането на необходимите изследвания. Очаквахме такъв вариант – че животните ще загинат по време на космическия полет. При джербилите е имало отказ на апаратурата и са загинали всички. Геконите са живи", казва Сичев.

На спътника "Бион" в Космоса излетяха осем монголски джербили, както и 45 "генетично чисти" мишки – т.нар. линейни мишки. Техният геном се контролира строго, благодарение на което учените може да открият всякакви генетични изменения.

От орбита се върнали и гущерите гекони, рибите, микроорганизмите и растенията.

Водещи

Най-четени