Земетресенията стават по-малко опасни 08.01 | 13:31

Благодарение на специална антисеизмична тъкан

От Георги Георгиев

В случай на земетресение понякога разполагаме само със секунди, за да успеем да напуснем рушещата се сграда и така да се спасим. Отломките, които падат на земята и запушват пътищата за евакуация, може дори да влошат допълнително ситуацията при бягство.

За щастие учените от не един и два института по света работят активно по търсене на методи за гарантиране на безопасността ни в случай на силно земетресение. Една от иновациите в тази насока е свързана с продукт, разработен от Технологичния институт Каршуе (KIT). Учените създали специален строителен материал, който ще ни даде допълнителни ценни секунди за бягство благодарение на способността си да усилва стените и да ни предпазва от падащи отломки, съобщава Phys.org.

В случая става въпрос за пластмасова тъкан с вградени стъклени фибри, създадена от изследователите Лотар Стемпиевски и Мориц Урба. Иновационният материал е еластичен може да се залепя върху стените и носещата конструкция конструкцията на фасадите на стари сгради и по този начин да подсили устойчивостта им към земетресения. Така той предпазва при образуването на пукнатини, които могат да доведат до сериозни разрушения в конструкцията.

Антисеизмичната тъкан вече е част от портфолиото на италианския производител на строителни материали Röfix, където носи търговското име Sisma Calce. Създателите на новия продукта се надяват той да може да удържа целостта на сградите при слаби и средни по сила трусове.

Водещи

Най-четени