И Глазгоу "поумнява" 26.01 | 10:15

Британският град спечели 24 млн. паунда за обществени хай-тек проекти

От Георги Георгиев

Британският град Глазгоу ще се превърне в един от първите смарт-градове на Острова, благодарение на спечелени от държавата 24 млн. долара, съобщава BBC.

Местната управа смята да използва парите за проекти, които да демонстрират как ще работи бъдещата инфраструктура на града. Част от тях включват по-добри услуги за жителите като система, информираща ги за текущите задръстванията, както и мобилни приложения, които проверяват дали колите на градския транспорт се движат по график.

Ще бъде пуснато и приложение, в което гражданите ще могат да съобщават за проблеми като дупки по пътищата или липсващи кофи за отпадъци. Сред обещание услуги влизат осигуряване на връзка между камерите за видеонаблюдение в града и пътните служби. Така катастрофите ще могат да се откриват далеч по-бързо, което ще ускори и реакцията на властите.

Сред предвидените новости е и изграждането на аналитичен софтуер и система от камери за сигурност, които ще спомогнат за намаляването на престъпността и бързото задържане на провинилите се. Освен поведението на бандитите, системата ще следи натовареността на енергийните мрежи в града. Тя ще предоставя по ефективен начин природен газ и електричество към по-бедните райони, където енергийното захранване е сериозен проблем.

Глазгоу не е първият град във Великобритания с амбициите да се превърне в смарт-селище. Над подобни проекти за прилагането на иновативни технологии работят и властите в Бирмингам, Съндърланд и столицата Лондон.

Водещи

Най-четени