Идва ерата на “умните” мостове 26.04 | 07:39

Построиха мост, отчитащ най-различни показатели за състоянието на структурата си

От Георги Георгиев

Новият мост през река Айова (приток на Мисисипи) в САЩ представлява сериозно подобрение на стария бетонен мост, построен през далечната 1928 г. Той е по-здрав, основите му са по-сигурни, а пътят, минаващ по него, е разширен с шест метра.

Най-голямото подобрение в новия мост обаче се състои в над стоте различни по вид електронни сензора, измервателни уреди и друга електроника. Те ще бъдат използвани от инженерите от Университета в щата Айова за продължителен мониторинг в реално време на здравината и поведението на конструкцията на моста, информира учебното заведение.

Сензорите ще предоставят внушително количество информация за състоянието на съоръжението. Всяка секунда ще бъдат записвани по 100 резултата, отчитащи нивата на корозията, силите на натоварване, състоянието на повърхността, нивата на влагата в стоманената арка на моста и структурните отмествания, които настъпват с времето. Наред с това са инсталирани и камери, които постоянно записват видео материал.

Според учените техният модел един ден може да бъде използван при изграждането на нови мостове, включително и много по-големи конструкции от тази на моста в Айова.

Сега изследователите работят върху хардуер, с който ще събират данните от различните сензори. Инсталираният в него софтуер ще анализира информацията и в случай на извънредна ситуация, ще изпраща съобщения до учените, до властите, отговарящи за транспортната система в щата и до полицията.

По план системата, върху която учените работят от 10 години, трябва да бъде завършена до средата на лятото.

Водещи

Най-четени