Изобретиха „желе“, което се самопоправя 06.03 | 17:22

„Умни“ самопоправящи се хидрогелове откриват нови пътища в медицината и инженерството

От Георги Георгиев

Биоинженери от Калифорнийския университет в Сан Диего са създали уникален хидрогелен материал, който се самозалепя за секунди подобно на молекулярно велкро, и формира достатъчно здрава връзка, която може да издържи на повтарящ се опън.

Иновационният материал има редица потенциални приложения, сред които медицински конци, системи за целева доставка на лекарства в организма, индустриални уплътнители и самопоправяща се пластмаса.

Хидрогеловете са гъвкави, желеподобни материали, подобни на меките тъкани при живите организми. Те са изградени основно от свързани помежду си полимерни молекули.

До момента учените не са можели да създадат хидрогели, които могат бързо да се самопоправят при нарушение в структурата им. Това значително намаляваше потенциалното им приложение.

За да се справи с проблема, екипът под ръководството на Шани Варгезе използвал компютърни симулации, за да създаде полимери с дълги странични вериги, които "стърчали" от основната полимерна структура.

Те можели да се захващат успешно - едно за друго стърчащо разклонение в момента, в който две отделни парчета от хидрогела се прилепвали едно за друго. Единственото изискване е те да бъдат потопени в киселинен разтвор.

"Самопоправката е едно от най-фундаменталните свойства на живите тъкани, което им позволява да издържат на повтарящи се наранявания", казва Варгезе.

"Като биоинженери, един от въпросите, който непрекъснато изкача пред нас, е дали сме способни да повторим процеса на самопоправяне при синтетичните, подобни на тъкани материали, каквито са хидрогеловете. Създаването на подобен материал би имал дълбоки последици в развитието а медицината и инженерните науки", категоричен е Варгезе.

Водещи

Най-четени