Изследват тайните на Бермудския триъгълник 23.06 | 14:28

Тук не става въпрос за извънземни или за тайни програми на ЦРУ, а за проучване на водните маси в океана

От Георги Георгиев

Някои може да кажат, че океанографите от Университета във Вашингтон са се справили много добре, след като са изгубили само една от 21-те подводни сонди, пуснати да изследват едновременно теченията и водовъртежите на Бермудския триъгълник – онова място в Саргасово море, известно с мистериозно изчезналите кораби и самолети.

Тук обаче ще разочароваме всички любители на свръхествествените теории, витаещи около това място. Учените избрали популярната локация, за да изследват водовъртежите в нея благодарение на експеримент, който многократно изпраща сонди дълбоко в океана и ги връща в синхрон на повърхността. Целта е да се проучат по-добре процесите на пренос на водните маси в дълбоките части на океана.

"Нищо от този род не е правено досега", коментира Том Санфорд, океанограф от лабораторията по приложна физика от Университета във Вашингтон. "Това (изследване) ще бъде парадигма за бъдещите подобни експерименти."

Обикновено учените действат, като поставят даден изследователски инструмент на едно място в морето, след което го изваждат, пътуват до друго място, където отново да го поставят. Този метод обаче не може да предостави цялостна картина на случващото се във водата, тъй като за времето между две измервания настъпват промени в редица фактори – посоката на течения, приливни нива, посока на вятъра и др.

С новите автономни сонди този проблем е бил преодолян. Синхронизирани от единна система за контрол, те били способни да се спускат до определена дълбочина и да се показват на повърхността на точно определени интервали. Щом изплували, сондите предавали координатите си на GPS-системата през система от видими към момента сателити.

Сондите са снабдени със системи за измерване на електрическите потоци в океанската вода, за да засекат скоростта на движещата се вода. Самите потоци се пораждат, когато океанската вода се движи през магнитното поле на Земята. Колкото по-бързо се движи тя, толкова по-високо е напрежението.

Изследването било проведено за тримесечен период миналото лято в област в Бермудския триъгълник с диаметър от 10 километра. Целта на проучването са подводните водовъртежи, познати като подводни вихри. Районът е известен със странните свойства на тези вихри, които се задържат дълго време, удряйки се един в друг и пренасяйки по този начин големи маси вода от едно място на друго.

Учените са заинтересувани от смесването на океанските води, така че да могат да разберат повече за промените, които климатичните промени могат да предизвикат върху дълбоките части на океана и до разпределянето на количеството на въглеродния диоксид. Те са наясно с някои от процесите, случващи се във водата, но далеч не с всички.

Водещи

Най-четени