Каква е приликата между Вселената и лунапарка? 14.11 | 08:57

Според астрономи Вселената се разширява с променлива скорост, подобно на ролъркостър

От Георги Георгиев

Вселената се е разширявала с много различни скорости в историята си, подобно на изкачванията и спусканията на ролъркостър в лунапарк. Това обяви международен екип от астрономи, цитирани от в. Daily Telegraph и Reuters.

Учените открили, че младата Вселена е била ограничена от гравитацията и се е разширявала много по-бавно. През последните пет милиарда години обаче заради загадъчната сила, наричана тъмна енергия, Вселената се е разраствала все по-бързо, като с увеличаването на размерите ѝ скоростта се увеличава.

Учените успяха да измерят скоростта на разширяване на Вселената още преди 11 милиарда години – три милиарда години след Големия взрив, като изчислиха разпределението на газ в далечни райони на Вселената. Резултатите им осигуряват данни за растежа на Вселената през първата половина от историята ѝ, преди да започне бурният ѝ растеж.

"Ако мислим за Вселената като за ролъркостър, сега се спускаме и така получаваме по-голяма скорост", обяснява д-р Мат Пиери от университета в Портсмът. "Новите ни измервания дават информация за времето, когато Вселената се е изкачвала с влакчето и още е била забавяна от гравитация. Изглежда ролъркостърът е стигнал "до върха" преди около седем милиарда години".

Газовите облаци могат да бъдат измерени, защото поглъщат светлина от квазарите - невероятно мощни и обекти, намиращи се в центъра на много далечни галактики. Смята се, че се захранват от черни дупки.

Появяващите се в резултат "сенки" могат да бъдат анализирани, за да бъдат картографирани тези далечни регион. Така бива установено как Вселената е еволюирала и как тъмната енергия е действала преди за започне бързото разширяване.

"Няма място във Вселената, което да е наистина празно", казва д-р Пиери. "Газ има дори в най-отдалечените части от Вселената и ние го използвахме, за да измерим как тя се разширява. Това разширяване ни казва, че там има нещо повече от газ. Изглежда пространството има собствена енергия и колкото повече пространство има, толкова повече е тъмната енергия в него".

В изследването са участвали общо 63-ма астрономи от девет държави. Те успели да създадат първата карта на Вселената такава, каквато е била преди 11 милиарда години, запълвайки празнината между Големия взрив и последвалото бързо разширяване. Картата е съставена с нов метод за изследване на интензивната светлина от над 50 хиляди квазара, преминаваща през облаци от водород в космоса по пътя ѝ към Земята.

Това дава картина на древната Вселена по същия начин, по който хиляди лъча от фенерчета биха осветили нещо в мъглата.

Изследването в рамките на третия проект Sloan Digital Sky Survey е започнало през 2009 г. До края му то ще бъде разширено с данни от светлината от 160 хиляди квазара.

Водещи

Най-четени