Какво правим, когато петролът свърши? 23.10 | 09:04

Британски инженери казват: Ще го произвеждаме от... въздух и вода!

От Георги Георгиев

Какво ще правим, когато петролните запасите по света се изчерпат? На този тормозещ пристрастеното към изкопаемите горива човечеството въпрос се опитват да отговорят учените от малката британска компания Air Fuel Synthesis (AFS). Техният отговор е: ще произвеждаме петрол буквално от въздух и вода!

Иновативният метод на базираната в Тийсайд, Северна Англия компания, почива върху технология, която един ден може да доведе до мащабно производство на зелени горива. Инженерите от AFS, съобщават, че са произвели близо 5 литра синтетичен петрол за период от три месеца, информира Reuters.

Техниката на производство включва извличане на въглероден диоксид от околния въздух и водород от водата и комбинирането им в реактор с катализатор. По този начин бил създаден метанол, който впоследствие бил преобразуван в петрол.

Ако в бъдеще създаденият от британските учени процес се захранва от възобновяема енергия, е възможно по този начин в промишлени количества да бъде добивано въглеродонеутрално гориво, което да е химически идентично със стандарния петрол.

Повече за иновацията четете в Econ.bg.

Водещи

Най-четени