Китай построи най-голямата батерия в света 06.01 | 16:02

Чудовищната батерия се помещава в няколко сгради и има капацитет до 36 мегаватчаса

От Георги Георгиев

В китайската провинция Хебей бе построена най-голямата батерия в света – съвместен проект на държавната електропреносна корпорация на Китай (SGCC) и китайския производител на автомобили и презареждаеми батерии BYD, съобщава Cleantechnica.com.

Гиганската батерия, разположена в град Жангбей, ще може да съхранява до 36 мегаватчаса електричество. С този капацитет в случай на срив в локалната електропреносна система, батерията ще може да поддържа захранването на 12 хил. домакинства в продължение на един час.

Проектът на стойност от половин милиард долара е конструиран от батериите на BYD, чието общо количество заема площ, по-голяма от тази на футболно игрище. Очаква се проектът да увеличи ефективността на възобновяемите енергийни източници в региона с до 10 процента.

Батерията в Жангбей не е единствената иновационнa технология в китайската електропреносна система. Тя е свързана посредством интелигентна мрежа към вятърни и соларни централи с обща мощност от 140 мегавата.

Съвкупността от тези елементи представя нагледно усилията на Китай за създаването на "умни" електропреносни мрежи, които могат да произвеждат възобновяема енергия, когато условията са подходящи, и да съхраняват излишната енергия, която да бъде използвана в случай на нужда.

Заместник-директорът на Китайската национална енергийна администрация е нарекъл проекта модел за бъдещето при развитието на китайската програма за възобновяема енергия. Това най-вероятно означава, че гигантската батерия е само първият от серия от мащабни проекти на територията на страната.

Водещи

Най-четени