Кой иска да живее вечно? 20.12 | 15:10

Учени проследяват "пътния лист" на вечната младост

От Георги Георгиев

Хонконгски учени съобщават, че са съставили рецепта, чрез която може да бъде отложен процесът на стареене, предаде Reuters.

Обещаващият резултат е постигнат в изследване с мишки, но специалистите от университета на Хонконг се надяват да го повторят и с хора.

Постижението на специалистите почива върху тяхно предишно проучване от 2005 г., което хвърля светлина върху преждевременното стареене или т.нар. прогерия - рядко генетично заболяване, засягащо едно на всеки четири милиона бебета, информира БТА.

Признаците на прогерията се проявяват още преди детето да е навършило една година. Въпреки че умствените му способности са запазени, физическото му развитие спира, тялото губи мастни тъкани, кожата се сбръчква, косата окапва.

Подобно на възрастни хора, болните от прогерия страдат от сковани стави и отлагане на плаки в артериите, които могат да доведат до сърдечносъдови заболявания и инсулт. Повечето засегнати от прогерия не доживяват до 20-годишна възраст.

В предишното изследване екипът е установил, че мутация в протеина Ламин А - съставна част от структурата на мембраната около клетъчното ядро - предизвиква смущения в "ремонтния" процес в клетките. Резултатът е преждевременно стареене.

Обратно, в настоящото проучване, използвайки мишки, специалистите са открили, че нормалният и здрав Ламин А се свързва и активира гена SIRT1, като този процес играе съществена роля в дълголетието.

"Можем да разработим лекарства, които имитират Ламин А или стимулират свързването му с гена на дълголетието", обясняват изследователите. Авторите на проучването са стигнали и по-далече, за да проверят дали ефективното свързване между Ламин А и SIRT1 може да бъде стимулирано с ресвератрол – съединение в люспите на червеното грозде и други плодове. Някои учени приписват на ресвератрола свойството да забавя стареенето.

С помощта на въпросното съединение учените са успели да забавят стареенето и да удължат живота в добро здраве на част от мишките. Гризачите с прогерия живели 30 процента повече от болните животни, на които не бил даван ресвератрол.

На въпрос дали изследването им подкрепя идеята, че консумацията на червено вино забавя стареенето и намалява риска от сърдечносъдови заболявания, авторите на проучването отговарят, че алкохолът нанася вреди на тялото още преди да бъде извлечена полза от ресвератрола. Съдържанието в червеното вино на съединението освен това е твърде малко, за да оказва благоприятен ефект.

Водещи

Най-четени