Край на закъсалите марсоходи 09.09 | 07:11

Нов софтуер ще им помага да се придвижват безпроблемно на Червената планета

От Цанка Донкова

Изследователи от САЩ са създали модел, наречен Artemis, който симулира с точност придвижването на роувър върху различни типове почва и терен, съобщи сайтът Space.

През май 2009 г. марсоходът Spirit попадна в пясъчен капан. Месеци наред учените от НАСА се опитваха да го освободят, но безуспешно. През март 2010 г. бе получен последният сигнал от марсохода, а през май 2011 г. американската космическа агенция обяви края на мисията му, припомня изданието.

Специалистите са добре запознати с взаимодействията между почвата и тежките роувъри. Придвижването на по-малки и по-леки возила като марсоходите обаче все още крие загадки за тях.

В търсене на решение на проблема учени от Масачузетския технологичен институт, Вашингтонския университет и Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА са създали Artemis. Новият симулационен модел функционира като компютърна игра - потребителят задава команди, например за придвижване на роувъра напред на определено разстояние по подобие на инструкциите, които инженерите от НАСА дават на марсоходите. Симулацията след това прогнозира как ще се придвижи роувърът според свойствата на почвата, характеристиките на возилото и наклона на терена.

Изследователският екип е тествал модела спрямо направени наблюдения на място, в това число и реални траектории на предишни марсоходи, и е установил, че симулацията пресъздава с точност действителното движение на роувъри върху различни терени, допълва БТА.

Учените са извършили и лабораторни експерименти с копие на колело на марсоход, прекарано през подобие на марсиански пясък. В тестовете е установена зависимост между динамиката на колелото и свойствата на почвата. Получената информация е използвана от специалистите за по-нататъшно усъвършенстване на модела.

На базата на данните за марсианската почва и тези за характеристики на роувъра, като например размер и тегло, Artemis прогнозира каква вероятност има и до каква степен роувърът може да затъне в даден терен.

Водещи

Най-четени