Мечтаете ли си да живеете вечно? Внимавайте какво си пожелавате! 19.06 | 10:54

Безсмъртието идва... Годината е 2045

От Антония Михайлова

Представете си само – някой ден остарявате, ставите ви започват да скърцат, ръцете ви треперят и разни болежки измъчват бедното ви тяло. И хоп – мозъкът ви се премества в тялото на робот, който върши всичко онова, което вие вече не можете. Разсъдъкът ви продължава да живее, всичките ви спомени са си на мястото, целият ви жизнен опит продължава да работи във ваша полза и вие се дарявате с безсмъртие.

Не бързайте да казвате, че и мозъкът остарява и че такова нещо не може да се случи. Безсмъртието е съвсем реално.

В това е убеден руският милиардер Дмитрий Ицков, който от няколко години със сърце е прегърнал идеята да ни прави безсмъртни. Няма майтап, 32-годишният предприемач се е заел сериозно с въпроса и вече е похарчил $3 млн., за да убеждава хората във вечното бъдеще. За тази цел той е основал фондацията "Инициатива 2045", а през изминалия уикенд е представил идеята на конференция в Ню Йорк, където присъствали мастити учени, заинтригувани от дръзкия му проект.

Главната цел на проекта на Ицков е преносът на човешкия разум или съзнанието от живия мозък в машина със съхраняване на личността и спомените.

И така, безсмъртието идва през 2045 година, а дотогава... Ето какво ни очаква или поне как може да стане това според непоправимия ентусиаст.

През 2020 година роботите ще се подчиняват на силата на човешката мисъл и ще се управляват дистанционно.

През 2025 г. човешкият мозък, малко преди биологичната смърт, ще се премества в поддържаща камера. Функцията на камера може да се изпълнява от главата на робота.

През 2035 г. може да се изолира човешкият ум и да се премести в компютър, като така ще отпадне необходимостта роботът да носи в главата си мократа сива маса.

През 2045 г. ще настъпи технологичната нирвана. Изкуственият разум, създаден по образ и подобие на човешкия, ще контролира безтелесни холографски фигури.

Не си мислете, че всичко това е бълнуване на болен мозък. Както споменахме, Ицков не само се е заел сериозно с нещата, но заедно със световноизвестния робототехник Хироши Ишигуро е представил човекоподобния робот Geminoid. Geminoid е същинско копие на създателя си и мнозина вече са го виждали. Той говори, движи се и може да го замества пълноценно. Някой ден Geminoid изцяло ще поеме функциите на Ицков и Ишигуро и те ще продължават да живеят чрез него.

И за да стане съвсем ясно, че няма шега, няма измама, Ицков е решил да спечели за идеята Организацията на обединените нации, правителства и световни институции на най-високо ниво, за да може всички заедно да впрегнат сили и да доведат безсмъртието.

Е, колко ще струва бесмъртието, още не е ясно. Ицков твърди, че някой ден това ще бъде достъпно за всеки, но по-скоро в обозримо бъдеще ще може да си го позволи някой с дебел портфейл като неговия.

Водещи

Най-четени