На Марс няма метан 05.11 | 10:47

Curiosity не откри органичния газ, който е един от знаците за наличието на живот от земен тип

От Георги Георгиев

При първоначалния анализ на атмосферата на Марс роувърът Curiosity не e открил признаци за метан, съобщи Reuters, цитирана от БТА. Метанът е един от знаците, показващи наличието на живот от земен тип.

На Земята над 90 процента от този газ се произвежда от живи организми. Когато през 2003 г. той беше засечен дистанционно в атмосферата на Марс, се появиха надежди за наличие на микробен живот на Червената планета.

Макар и при първото подробно изследване, направено от Curiosity да не е открит метан, марсоходът ще продължи да го търси в атмосферата. Mарсоходът е оборудван да регистрира метан дори в минимални концетрации от пет части на милиард.

Засега специалистите не могат да кажат защо подвижната марсианска лаборатория не може да открие органичния газ, а орбитиращи сонди и наземни телескопи са виждали доказателства за него.

Доказално е, че освен от живи организми метанът може да се генерира и от геоложка активност.

Измерванията на съдържанието на други атмосферни газове бяха по-плодотворни. Анализът на въглерода, аргона и други изотопи, оказва, че Марс е загубил значителна част от атмосферата си с времето. Една от причините за това са, че планетата не разполага с магнитно поле като това на Земята. Това означава, че тя е била постепенно издухана от електрически заредените частици, идващи от Слънцето – т.нар. слънчев вятър.

Една от Целта на двугодишната мисия на "Кюриосити" е да определи какви са били климатичните условия на Марс в древни времена и дали те са спосбствали съществуването на микробен живот.

Най-четени