Много седят, един записва 18.05 | 14:33

Германски дизайнери изследваха натоварванията върху стола при седене с помощта хай-тек устройство

От Вероника Стойновска

Миналият месец германски инженерни дизайнери поставиха високотехнологичен оборудван със сензори стол в средата на дворцова сграда в Милано. Върху него можеше да седне всеки, който пожелае. Целта на експеримента е била да се запишат всички точки на натоварване, които се появяват при седенето на хиляди души върху стола, информира Mashable.

Благодарение на получената информация дизайнерите работят върху създаването на достатъчно здрав, лек и удобен стол, който да може да издържи на значително и постоянно натоварване. В случая те прилагат специален алгоритъм, който анализира структурните натоварвания.

По време на експеримента в Милано всеки път, когато човекът на стола изпитвал дискомфорт или напрежение, точките, на които са се образували тези неудобства, се записвали от специални сензори, вградени в стола. Те могат да варират в цветови гами от светло синьо до наситено червено, като червеният цвят индикирал максимално неудобство.

Така на бял свят се появява The R18 Ultra – проект за стол, който германските дизайери разработват с подкрепата на инженерите от Lightweight Design Centre на Audi. В този център автомобилните инженерите разработват най-новите методи, прилагани в дизайна на автомобилите.

Самият стол The R18 Ultra се състои от три части – седалка, направена от въглеродни композитни материали, облегалка от специална сплав от въглеродни и гумени композити и крака от алуминиеви сплави.

Проектът зае своето място в изложбата по мебели и дизайн Salone Internazionale del Mobile в Милано. Тази технология е използвана за изработването на дизайна на седалката в състезателната кола на Audi.

Водещи

Най-четени