Мобилни доилни платформи - бъдещето на планинското животновъдство 06.06 | 11:13

Инсталациите пестят време и запазват качествата на млякото

От Миглена Иванова

Подвижни мандра и доилна станция специално за планинските животновъди са разработили от Института по планинско животновъдство и земеделие в Троян, стана ясно по време на семинар за селското стопанство, проведен в с. Чифлик.

Директорът на института Марин Тодоров посочи, че най-ниската цена за доилна платформа, подходяща за кози, е около 5 000 лева, а мандрата, заедно с оборудването и камиона, в който е инсталирано то, струва 30 000 лева. Платформата се предлага във варианти за кози, овце и крави.

Идеята е животновъдите на място да преработват добитото мляко, за да се възползват от високите му бактерицидни стойности, за да правят продукти с високо качество. Така те няма да губят време да свалят млякото от планината или да местят стадата си до подходящо за доене и преработка място.

Цената на доилната инсталация зависи от броя на ползваните агрегати, поясни Марин Тодоров. Например станция, подходяща за 15 кози или овце, се обслужва от два агрегата, всеки на цена от 1 000 лева. 2 000 лева струва изготвянето на самата платформа, още 600 - 700 лева струва помпата от не повече от 4 kW.

Доилната станция и мандрата пък може да се свържат посредством тръба, по която прясно надоеното мляко отива директно в сиренния изготвител. В него млякото може да се пастьоризира, така че да се преработи за прясно, кисело или за сирене.

Марин Тодоров допълни, че институтът настоява за връщането на кооперациите, за да може по-лесно животновъди от полупланинските и планинските райони да си позволят една подобна подвижна инсталация. Освен това, с разпространените малки стада, кооперацията би била подходяща, защото на едно място колективно биха могли да се отглеждат около 400 животни. "Това е бъдещето на планинското животновъдство, а и не само”, коментира Тодоров.

Институтът предлага и специално разработени сушилни за биопроизводство на плодове – касис, малини и други.

Водещи

Най-четени