Древни потоци са текли на Марс 28.09 | 11:04

Curiosity се натъкна на първите сигурни доказателства за течна вода в миналото на планетата

От Георги Георгиев

Марсоходът Curiosity на НАСА е на повърхността на Червената планета от едва седем седмици, но вече успя да се натъкне на първите сигурни доказателства за наличието на течна вода в далечното минало на планетата, пише BBC.

Учените съобщиха, че рoботът е върнал към Земята снимки на класически конгломерати – скали, съставени от чакъл и пясък.

Учените, командващи мисията, обясняват, че големината и заоблената форма на камъчетата в откритата скала показват, че в миналото те са били влачени и заобляни под въздействието на течаща вода. Това кара специалистите да смятат, че са се натъкнали на система от древни потоци в марсианския кратер "Гейл", където се намира Curiosity.

Отдавна се знае, че на повърхността на Марс съществуват канали, които вероятно са били образувани от някакъв вид поток, предполагащ наличието на течна вода. Сега проучването на марсохода донася първите реални доказателства за присъствието на течна вода.

Откритото парче конгломератна скала е наречено Хота по името на езеро в северозападна Канада. Учените от НАСА използват имена от този регион, за да каталогизират обектите в кратера "Гейл". Сега те изучават снимките на камъчетата в скалата. Техните размери и форма ще дадат информация за скоростта и разстоянието на древния воден поток.

Отделно експертите от НАСА желаят да изучат и химията на конгломератите, което ще им даде информация за съставa на водата, като например нейната киселинност. Това би могло да разкрие поне отчасти какви са били условията на Марс преди стотици милиони години.

Към момента роувърът се движи към място, наречено Гленелг. Учените смятат, че то ще им даде най-добрия достъп до интересуващите ги скални образувания в кратера.

Мисията на НАСА, струваща 2,6 млрд. долара, се приземи успешно на Марс на 6 август тази година. По-голямата част от времето досега бе използвана за активирането на изключително сложните системи в 10-те инструмента, които са поставени на шестколесния роувър.

По план Curiosity ще функционира една марсианска година (или две земни), както през това време ще се опита да определи какви са били условията в кратера Гейл и дали са били подходящи за поддръжката на микробиологичен живот.

Водещи

Най-четени