На Меркурий е имало древен океан от магма 22.02 | 13:13

Съществувал е преди около 4,5 млрд. години

От Ралица Стоянова

Твърде е вероятно на планетата Меркурий да е имало голям океан от магма в много ранен етап от съществуването ѝ преди около 4,5 милиарда години, сочат резултатите от изследване на американски астрономи цитирани от сайта e!sciencenews, съобщава БТА.

Космическият апарат на НАСА - "Месинджър" орбитира около Меркурий, за да направи частична възстановка на историята ѝ. Събраните от него данни помагат за анализирането на сегашната скална повърхност на учени от Масачузетския технологичен институт.

"Месинджър" е идентифицирал два отделни състава на скалите по повърхността на планетата. Извършените експерименти показват, че един-единствен феномен може да обясни наличието на тези два състава - голям океан от магма е сформирал два различни слоя кристали, които след това са се стопили, за да изригнат на повърхността на планетата, поясняват учени.

"Когато става дума за Меркурий, е изумително, че това не се е случило наскоро, заяви експертът по геология Тимъти Гроув от института. Кората е на повече от 4 милиарда години, така че този океан от магма е съществувал в древността."

Водещи

Най-четени