На път сме да научим произхода на Меркурий 04.02 | 16:31

Учените от НАСА изследват кората на планетата

От Александър Бакалов

Спектрографски измервания, направени от космическия апарат "Месинджър", и лабораторни анализи на аналогови мостри показаха, че кората на Меркурий наподобява най-много на земните магнезиеви базалтови скали, макар и с по-ниска концентрация на  желязо, съобщи PlosOne.

Информацията за състава на кората на Меркурий ще помогне на  специалистите да определят как се е образувала планетата и каква е била нейната вулканична история, както ни информират от БАН.

Учените на НАСА са симулирали охлаждането и  кристализирането на лава с различен химически състав на Меркурий и така са определили температурите, при които минералите би  трябвало да кристализират, както и наличието на различни видове скали.

По същия начин са симулирали и охлаждането на богатите на магнезий земни скали и на метеоритни мостри. На базата на  анализа на химическия състав, те направили изводи за редица  свойства на лавата в ранната история на Меркурий. Според тях тя е била с нисък вискозитет и се е разстилала по повърхността  нашироко, но на тънки слоеве, допълва БТА.

Лавата с нисък вискозитет би трябвало да е оставила характерни следи по повърхността на  планетата, които могат да бъдат открити след време. Лавата с много магнезий се получава при по-високи  температури, отколкото ако няма магнезий.

Космическият апарат "Месинджър" е добре оборудван за анализ на състава на кората на планетата, около която е на орбита от  2011 г. Той разполага и с рентгенов, и с гама спектрометър. 

Водещи

Най-четени