Най-малките, но и свръхмощни, батерии в света 20.04 | 10:30

Могат да стартират автомобилен двигател при паднал акумулатор

От Георги Георгиев

Най-мощните батерии на планетата са с размери от едва няколко милиметра, но биха могли да стартират двигателя на автомобил с изтощен акумулатор и след това да заредят батерията на смартфон за времето, което ни е нужно да мигнем с очи.

Създадени от изследователи от Университета в Илинойс, новите микробатерии са по-мощни дори от най-добрите супер кондензатори. Те могат да доведат до създаването на нови приложения в радиокомуникациите и компактната електроника.

"Това е изяло нов начин, по който възприемаме батериите", коментира ръководителят на проекта проф. Уилиям Кинг.

"Една такава батерия може да достави много повече енергия, отколкото някой някога е предполагал. През последните десетилетия размерите на електрониката и изчислителните части в компютрите се смаляваха, а батериите изоставаха от този процес. Сега разполагаме с технология, която може да промени изяло ситуацията, тъй като създадените на нейната база енергийните източници ще са толкова миниатюризирани, колкото и останалите електронни компоненти", обяснява Кинг.

Ако се приложат на практика, новите мини батерии ще обединят в едно две технологии, които са разделени от десетилетия. Днес потребителите трябва да избират между мощност и капацитет на енергийния източник.

За приложения, за които им е нужна голяма мощност, като например радиопредаватели на дълги разстояния, се използват кондензатори, които могат да поемат или отдадат наведнъж енергиен импулс с голяма мощност, но тяхната слабост е в ниската способност да съхраняват енергия.

Обратно, батериите като литиевойонните могат да съхраняват значителни количества енергия, но те могат да я отдават толкова бързо като кондензаторите, а и скоростта им зареждане е незадоволително бавна за част от приложенията.

Водещи

Най-четени