Най-реалистичният робот в света ходи на зъболекар и изпитва болка 31.08 | 11:53

Японското изобретение Симройд реагира на болка и отговаря на основни въпроси

От Мартина Панайотова

Последните години много от научнофантастичните романи, станали класики, се превръщат в истина. Ако сте фенове на фантаста Азйък Азимов, то тази новина ще ви е особено интересна.

В Япония изобретиха най-релаистичния киборг до момента. Той е наречен Симройд и е доста храбър. Симройд всъщност е момиче и помага за намаляването на болката при ходенето на зъболекар. Проектирана е в Стоматологичния университет в Нипон от Морита Манифекчъринг.

Киборгът е конструиран така, че да дава реалистичен отклик при болка. Всъщност, той идентифицира всяка една ситуация от процедурата и когато тя е такава, че би предизвикала потенциална болка в пациента, роботът подава сигнал.

Симройд е направена да помага на студентите по стоматология, които да се учат да бъдат внимателни, работейки по нейните зъби.

"Искахме тя да бъде максимално близо до човешко същество", разказва Юкихико Изокава от Морита Манифекчъринг.

"Когато стои неподвижно, говори с някого или си отваря устата широко, това което искахме да постигнем е да го прави точно като същество от плът и кръв."

Симройд притежава термопластична, еластомерна кожа, която трае доживот (малко разтегливо понятие) и е способна да отговаря на основни въпроси. Също така тя може да изразява чувство на болка, когато студент направи грешка.



Водещи

Най-четени