Нова пластмаса „кърви“ при нараняване 28.03 | 07:23

Нов полимерен материал се държи като човешката кожа, когато бъде надраскана или порязана

От Георги Георгиев

Нов клас пластмаси, имитиращ способността на човешката кожа да се възстановява след надраскване и порязване, обещава да "дари" мобилните телефони, таблетите, лаптопите и дори колите ни с повърхности, които се самопоправят.

Водещият учен в екипа проф. Марек Урбан описа новата пластмаса по време на 243-тата национална среща на Американското химическо общество (ACS) – най-голямото научно общество в света. Материалът, който химиците създали, е способен да променя цвета си в кърваво червено и така да предупреждава за наранявания, които след това да бъдат "излекувани" след излагането им на светлина, промени на температурата, на киселинното съдържание на средата и пр.

В бъдеще иновацията може да намери най-разнообрази приложения. Например одраскванията по автомобилната броня ще могат се премахват при излагането ѝ на силна светлина. Важни за структурната здравина на части на самолетите пък ще предупреждават техниците за незабележими с просто око дефекти и опасни пропуквания. Впоследствие инженерите ще решават дали пластмасата може да бъде поправена чрез излагането ѝ на светлина или целият елемент трябва да бъде подменен. Няма съмнение, че новата технология ще бъде приложена и към бъдещите оръжейни системи на бойното поле.

Самопоправящата се пластмаса днес се е превърнала в Светия Граал за материалознаниието. Единият подход към решаването на проблема включва поставянето на капсули с течност в пластмасата. При нарушаването на структурата ѝ капсулите се разпукват, течността изтича и поправя увредения участък. Другият подход е свързан с излагането ѝ на светлина, топлина или химически агент, с което се постига същата цел.

Екипът на Урбан разработил пластмаса с малки молекулни връзки или "мостове" по дължината на дългите полимерни вериги, които образуват пластмаса. Когато пластмасата се надраска или счупи, тези връзки се разрушават и променят формата си. Учените ги модифицирали по начин, по който промените във формата водят до промени в оцветяването – така върху повърхността "избивали" червени петна. Под влиянието на светлината и външната топлина нарушените мостове-връзки променяли формата си. По този начин те "лекували" нараняванията и изтривали "кръвта" по пластмасовата повърхност.

Сред предимствата на новия материал са, че може да се самопоправя неограничен брой пъти и е екологично чист (при производството му се използва вода вместо потенциално токсични съставки). Сега учените работят върху вграждането на новата технологията в пластмаси, които издържат на високи температури.

Водещи

Най-четени