Новозеландци печатат електрически китари 16.05 | 10:45

Проф. Олаф Диегил създава китари с уникален дизайн благодарение на 3D принтер

От Георги Георгиев

Професорът по мехатроника Олаф Диегел от новозеландския университет Massey е успял да превърни мечтата си в реалност, създавайки серия от цветни електрически китари, отпечатани на 3D принтер, съобщават от учебното заведение.

Освен че са направени по уникален метод, творенията на проф. Диегел изглеждат не по-малко уникално – тялото на всеки един инструмент е направено от изпълнена с кухини решетка, която бива "обитавана" от изкуствени пеперуди или паяци – в зависимост от цялостния дизайн на китарата и желанията на клиента.

Нестандартните инструменти на новозеландския учен веднага предизвикаха фурор в интернет, където Диегел пуска няколко пробни снимки преди отварянето на сайт на който принтираните китари ще се продават.

Освен уникалния си дизайн инструментите могат да се похвалят и с доста добър звук, благодарение на вградените и метални дървени елементи.

3D принтирането е процес, при който триизмерни солидни обекти се създават благодарение на дигитален файл и 3D принтер, който наслагва един върху друг слоеве от пластмасов или метален прах.

Всеки от насложените слоеве се разтапя благодарени на прецизен лазерен лъч, който оформя контурите му, зададени в проектния файл. По този начин могат да се създадат много сложни пространствени обекти, които разполагат с вътрешни кухини и дори с движещи се елементи.

Мнозина днес смятат, че 3D-принтирането ще стои в основата на следващата индустриална революция. При нея потребителите ще могат сами да произвеждат голяма част от необходимите им продукти, които в момента са обект на масовото производство.

Технологията би премахнала нуждата от транспортиране на стоките и до произвеждането на излишни количества продукция, която води до загуби на компаниите и замърсява околната среда.

Всеки, който иска да притежава уникална принтирана китара по свой вкус, ще може да си поръча от сайта www.odd.org.nz.

Водещи

Най-четени