Парченца пластмаса мърдат като живи! 16.01 | 21:00

Иновационен полиме може да произвежда електричество при допир с влажни повърхности

От Георги Георгиев

Иновационнен вид полимерен материал, който започва да се движи и гъне при допир с влажна повърхност, може да доведе до създаването на нови устройства, които генерират минимални количества електричество.

В бъдеще те могат да захранват миниатюрни сензори и дори роботи, които не са свързани с външно захранване.

Материалът е открит случайно от химикА  от Масачузецкия технологичен институт (MIT) Мингминг Ма, докато работел по създаването на подобен на пластмаса материал, който да се използва за направата на електроди, съобщава TechNews Daily.

Странният ефект, който ученият наблюдавал, докато държал парченце от материала в ръката си, бил обяснен впоследствие с реакцията му с влагата, избиваща от потните жлези върху кожата. Анализът показал, че веществото, което представлява тънък филм, изграден от два вида различни полимери, реагира с движение, когато е в допир с повърхност, която е по-влажна от околния въздух.

Впоследствие Ма доразработил проекта с колегата си от MIT Робърд Лангър, добавяйки трети пиезокристален слой, способен да преобразува механичната енергия в електричество.

Новосъздадените миниатюрни полимерни парченца били оприличени от Рей Баугман – външен за проекта експерт по материалознание, на миниатюрни роботи, които изглеждали и се движели "като живи".

В бъдеще материалът може да захранва прости сензори, които не изискват големи количества електричество. Те могат могат да бъдат вграждани например в дрехи за тренировка и така да следят физическите показатели на трениращия като пулс, ниво на потене, дишане и др.

Според Ма ще бъдат необходими поне още 10 години на изследователска дейност, преди тези самозахранващи се генератори да се появят в комерсиалната употреба.

Водещи