Пейзажът на Венера е наистина адски 04.12 | 18:06

На забулената в тежки облаци гореща планета планера вероятно има активни вулкани, отделящи отровни газове

От Георги Георгиев

Шестгодишни наблюдения на Венера от космически апарат на Европейската космическа агенция (ЕКА) доведоха до заключението,че на планетата е възможно да има активни вулкани, съобщи британският Daily Mail, цитиран от БТА.

Апаратът "Венера експрес" откри големи промени в атмосферата а планетата, свързани със значително увеличаване на количеството серен диоксид - токсичен газ, който на Земята почти винаги е генериран от вулканична активност.

На Венера има стотици вулкани, но досега се водеха дебати дали те са останали активни до ден днешен. Търсенето на следи от вулканична активност в относително близкото геоложко минало на планетата е една от целите на мисията "Венера експрес".

Веднага след като достигна Венера през 2006 г., апаратът регистрира значително увеличаване на средната плътност на серния диоксид в горните слоеве на атмосферата.

"Ако си забелязал увеличаване на серния диоксид в горните слоеве на атмосферата, си даваш сметка, че нещо наскоро го е изхвърлило нагоре, защото отделни молекули са унищожавани от слънчевите лъчи само за два дена", заяви Еманюел Марк, учен от ЕКА.

Изхвърлянето на серен диоксид от един или повече вулкани е едната възможност, но не и единствената. Вулканично изригване може да играе роля на бутало за изхвърляне на серен диоксид до тези нива, но освен това е възможно свързани с движението на планетата особености, които все още не сме опознали напълно, да са в основата на смесване на газове със същия ефект, отбеляза съавторът на изследването Жан-Лу Берто.

Водещи

Най-четени