Преброяване на кометите изненада учените 09.01 | 16:30

Кометите са три пъти повече, отколкото предполагахме

От Георги Георгиев

Преброяване на екзокометите, обикалящи около далечни звезди показа, че броят им е тройно повече, отколкото астрономите са смятали до сега, съобщи BBC, цитирана от БТА.

Първата екзокомета бе открита през 1987 година, а след това станаха известни още три. На конференция на Американското дружество на астрономите Бари Уелш съобщи информация за още седем.

По-големият брой на кометите във Вселената е важен, тъй като една от ролите им е да пренасят вода и градивни елементи на живота до планетите.

Комети като Халеевата, която минава край Слънцето на всеки 75 години, се забелязват по дългата "опашка" от газ и отломки при приближаването на звездата. Именно тези опашки са измервали д-р Уелш и сътрудниците му в обсерваторията "Макдоналд" в Тексас.

В Слънчевата система много комети са от Куйперовия пояс, в който има отломки, идващи отвъд орбитите на Нептун и от облака на Оорт, и дори от още по-големи и далечни дискове. Тези дискове са характерни останки от планетообразуването. Нещо обаче трябва да наруши орбитата на кометата, за да тръгне тя към звездата. Възможно е това да е сблъсък, но също може да го причини и гравитация от близки планети.

Действително, когато през 1987 г. беше открита първата екзокомета около звездата Бета Пикторис, учените предположиха и съществуването на планета, която с гравитацията си е повлияла на движението на кометата. Впоследвие през 2009 г. там наистина бе открита гигантска екзопланета.

От няколко години вниманието на астрономите привлечено но екзопланетите, като в момента има 461 нови кандидати, а наскоро учени възможността да съществуват милиарди небесни тела с размера на Земята.

Новото изследване помага да бъде разбрана връзката между тези планети и дисковете с отломки, от които те са възникнали, а и как се е образувала Слънчевата система.

Съществуването на повече комети увеличава също възможността те да имат важна роля за доставянето на вода и градивни елементи на живота. Ако кометите се срещат по-често, това може би важи и за живота, смятат учените.

Водещи