Приложение разпознава хората по дрехите 12.03 | 08:46

С InSight смартфоните и умните очила ще идентифицират характерния начин на обличане

От Георги Георгиев

Изследователи от университета на Южна Каролина и университета Дюк представиха ново мобилно приложение за разпознаване на хората по дрехите чрез "визуален пръстов отпечатък".

То може да бъде използвано върху смартфони и преносими камерни системи, като смарт очилата Google Glass, пише phys.org.

В публикацията "Разпознаване на хора без (система за) лицево разпознаване" учените изследват техники, които ще позволят на камерите да идентифицира хората въз основа на начина, по който са облечени и какви аксесоари носят.

Екипът, стоящ зад проекта InSight, дори е разработил и тествал прототипна система, която се справя доста успешно със задачата. При разпознаване на даден човек името му директно се изписва на екрана на устройството.

Самият "визуален пръстов отпечатък" се създава чрез взимане на серия от снимки на съответния човек. На тази база приложението създава файл, който записва цветовете и характерните елементи в облеклото и по този начин ги прави разпознаваеми за камерата.

За момента нивото на разпознаваемост на хората по дрехите им е 93%, като InSight успява да улови характерните черти, дори когато човекът изцяло е обърнат с гръб към камерата.

В бъдеще приложението може да се използва за по-лесно откриване на определени хора в тълпата, както и на места, на които членовете на дадена група могат да се изгубят.

Друго приложение системата може да намери при общи срещи на много непознати, които по този начин ще могат по-лесно да запомнят имената си.

Водещи

Най-четени