Професор от Станфорд спечели тазгодишният „Оскар за изобретатели“ 05.06 | 10:58

Стивън Куейк получи 500 хил. долара за чипа си, който пправи до 10 хил. измервания наведнъж

От Георги Георгиев

Професор Стивън Куейк от университета в Станфорд е спечелил награда от 500 хиляди долара, давана по технологичната програма на Масачузетския технологичен институт (MIT) за изобретения, съобщава AP.

По време на церемонията за връчване на наградата Лемелсон-МIT за 2012 г. официалните представители на МIT определиха Куейк като "плодовит изобретател, притежаващ безстрашието да изследва и да работи в интердициплинарни области".

Куейк е изработил чип, подобен на тези в електрическите устройства, който позволява на учените да правят близо 10 хиляди измервани в един и същ момент.

Изобретението се радва на интереса на фармацевтичните компании, които го използват в разработването нови лекарства против рак.

Наред с това изследванията на Куейк са допринесли до създаването на четири нови компании и на 82 патента. 42-годишният професор по биоинженеринг и приложна физика, също така е създал метод на неинвазивно пренатално тестване на синдрома на Даун.

В благодарственото си изявление Куеик заяви, че се чувства "изключително развълнуван и смирен" от наградата, която неформално е наричана "Оскар за изобретатели".

Водещи

Най-четени