Революционна торбичка пази продуктите от мухлясване 04.11 | 13:02

Тя предотвратява растежа на плесен и бактерии по продуктите

От Гергана Златкова

Хлябът и сиренето вече ще се запазват по-дълго с нови полиетиленови торбички, които предотвратяват растежа на плесен и бактерии, съобщи в. Daily Telegraph.

Технологията за инкорпориране на предотвратяващи плесена химикали в торбичките е разработена от фармацевтичната компания "Янсен" и производителя на пластмасови продукти "Симфони енвайърментъл". Те водят преговори с производители на храни и с магазини за въвеждане на продуктите.

Технологията може да се използва също за да станат кредитните карти и банкнотите по-хигиенични.

Антимикробните опаковки са подходящи и за плодове, зеленчуци, месо, защото  предотвратяват растежа на бактерии като Е. коли, Салмонела, Листерия, които водят до хранителни отравяния.

Възможно е да бъдат използвани и за обработване на изкуствени тъкани, за да  спират бактериите, причиняващи неприятна миризма.

Водещи

Най-четени