Роботизирана кола избягва задръстванията и катастрофите 11.10 | 20:07

Колата ще направи живота на британските шофьори по-лек и ще спести милиарди

От Георги Георгиев

Инженери от Университета в Оксфорд се включват с всички сили в "надпреварата" по създаването на самоуправляема кола – модно направление в автомобилостроенето, в която в момента работят световни технологични лидери като Google. Създадената от британските учени система за автономно управление е способна да интерпретира заобикалящата я среда и да взима решения за избирането на най-бързия и удобен маршрут между две точки. Крайната цел е да се елиминират "агонията" и колосалните разходи, които градските задръствания причиняват.

Докато човешките шофьори могат да използва GPS системата, за да открият верния маршрут, то тази система за позициониране (GPS) не може да предостави нужното покритие, прецизност и сигурна навигация на автономните коли. GPS се проваля и в даването на изчерпателна информация за средата, която заобикаля колата - нейната близост до различните обекти, до другите автомобили и пешеходците, както за и техните намерения.

Новата технология, която оксфордските учени са инсталирали върху джипа 4x4 Wildcat на аерокосмическата компания BAE Systems, е предвидена да премахне зависимостта на "умните" коли от GPS системите, да подобри навигационната прецизност, да намали разходите за гориво, да анализира адекватно местните условия на трафика. Всичко това ще минимизира ролята на шофьора в управлението и ще му даде свободата да се занимава с други неща по време на път.

Както може да се очаква, нужната информация се доставя от множество сензори, с които колата е окичена – камери, радари и лазери, доставящи максимално пълна информация за обкръжаващата автомобила среда.

Скорошен доклад на британския парламент показва, че общите загуби, породени от задръствания на територията на Обединеното кралство, се очаква да достигнат близо 24 млрд. долара за година през следващите 15 години. Макар че увеличаването на капацитета на публичният транспорт може да помогне, експертите в британското министерство на транспорта вярват, че мнозина от сънародниците им не биха се отказали от свободата, която личните автомобили дават. В този случай решението за автономните коли, които правят пътищата по-сигурни и удобни за предвижване, се налага като единствено възможно.

Повече за новата самоуправляема кола можете да научите тук.

Водещи

Най-четени