Суперкомпютър за 99 долара! 31.10 | 07:13

Оказа се, че има и такова чудо

От Георги Георгиев

Представете си скоростта на иновациите, промените и технологичните пробиви, които биха се случили, ако супекомпютрите бяха по-евтини, достъпни буквално за всеки програмист и инженер. Тази мечта вече не е далеч от реалността благодарение на Parallella – суперкомпютър, с размерите на кредитна карта и на цена от нереално ниските 99 долара.

Нещо повече, "магическото" устройство е на крачка от реализацията си – създателите му от Adapteva вече са събрали голяма част от нужните 750 хиляди долара през сайта Kickstarter. Това е началният капитал, при който серийното производство на Parallella може да започне.

Ако проектът се превърне в реалност, то светът ще получи достъп до евтин и изключителен мощен хардуер с отворен код, извършващ изключително голям брой паралелни изчислителни операции, твърдят създателите му от Adapteva.

Самата машина съдържа в себе си двуядрен ARM A9 процесор и 64-ядрен Epiphany акселератор от четвърто поколение – разработка на Adapteva по 28 nm технология. За 99-те си долара потребителят ще получи и 1 GB RAM, двойка USB 2.0 шини, GPIO, HDMI и гигабитов Ethernet – и всичко това на платка с размери 3.4 x 2.1 инча. Операционната система, под която суперкомпютърът работи, е Ubuntu.

"Веднъж завършена 64-ядрената версия на Parallella ще извършва 90 GFLOPS (броят операции с плаваща запетая, които компютърът може да извърши за една секунда). Така той ще разполага с мощността на еквивалентен чип с тактова честота от 45 GHz (64 CPU ядра x 700MHz).

Друг поразителен факт е, че за цялата тази мощност компютърът ще консумира едва 5 вата електроенергия при стандартно натоварване. За сравнение за част от приложенията, които 99-доларовият Parallella ще може да извършва, са нужни сървъри от висок клас, струващи хиляди долари и със средна мощност от400 вата.

Очаква се първите серийни бройки на мини суперкомпютърът да се появят в началото на 2013 г.

Водещи

Най-четени