Уотсън ще работи на Уолстрийт 07.03 | 17:42

IBM очакват техният суперкомпютър да им донесе приходи от милиарди долари до 2015 г.

От Георги Георгиев

Суперкомпютърът  Уотсън на IBM, който преди година спечели викторината Jeopardy!, скоро ще започне да дава специализирани финансови съвети на банкерите на Уолстрийт, съобщи американският технологичен гигант, цитиран от Bloomberg.

Първият финансов клиент на интелигентната супермашина ще бъде Citigroup – третата по-големина кредитна институция в САЩ. Тук Уотсън ще се включи в анализа на данни от финансово и икономическо естество, свързани с клиентите на банката. Чрез него от Citigroup се надяват да усъвършенстват услугите си в областта на електронното банкиране.

От IBM очакват до 2015 г. суперкомпютърът да донесе приходи от милиарди долари от отдаването му под наем. Досега от услугите на Уотсън са се възползвали две от големите щатски здравни застрахователи – WellPoint и Seton Health Family.

Силата на новия суперкомпютър се крие в способностите му да разбира и обработва естествения човешки език, за кратко време да преглежда необятни масиви от данни и да дава адекватни отговори на въпроси, които поначало са неразбираеми за машините.

Тези умения помогнаха на Уотсън да спечели популярната викторината Jeopardy!, в която негови съперници бяха двамата ѝ най-изявени шампиони – Кен Дженинг и Брад Рутър. Тогава убедителната победа на суперкомпютъра бе сравнена с успеха на Deep Blue, който през 1996 г. надигра световния шампион по шах Гари Каспаров.

С малко настройки звездата от Jeopardy! скоро ще бъде способна на прочита и разбира по 200 милиарда страници за три секунди и да помага на финансовите институции да откриват нови възможности и рискове за бизнеса си. В бъдеще освен при банките, полза от Уотсън биха имали и телекомуникационни компании. Супермашината дори може да намери приложение в кол-центрове, къде да замести човешките оператори.

Все още обаче суперкомпютърът е далеч от съвършенството. Уотсън среща сериозни трудности в разбирането на езици, различни от английския, както и в обработката на информационни потоци от социални мрежи като Facebook и Twitter. Инженерите от IBM обаче активно работят по тези проблеми и способностите на Уотсън в тези сфери постепенно се повишават.

Водещи

Най-четени