Технология от „Стар Трек“ навлиза в реалността 11.04 | 07:37

Портативен рентгенов уред обещава да улесни работата на лекари, инженери и учени

От Георги Георгиев

В света на фантастичния сериал "Стар Трек" съществува портативната универсална джаджа, наречена трикодер. С нея членовете на екипажа на звездния кораб "Ентърпрайз" са способни да извършват детайлно проучване на непознати планети и дори на новооткрити форми на живот. Магическото устройство се използва от капитан Кърк и компания както за диагностика на чуждоземни пациенти, така при анализиране на проблеми с основния двигател на космическия кръстосвач.

Благодарение на напредъка в рентгеновите технологии днес създаването на истински трикодер е по-близо, отколкото си мислим, информира Yahoo! News.

Изследователи от малката технологична компания Tribogenics изглежда са открили начини да подобрят технология, която на пръв изглежда не е еволюирала особено през последните 130 години. За целта изпълнителният директор Дейл Фокс и д-р Карлос Камара са решили да оползотворят енергията на статичното електричество, което генерираме, докато ходим по изкуствена настилка и след това освобождаваме, докосвайки металната дръжка на вратата.

Учените създали малко по размери устройство, способно да оползотвори статичното електричество и да го използва за генериране на снопове рентгенови лъчи. Впоследствие тези лъчи могат да служат за направата на моментни рентгенови снимки на различни обекти.

По този начин нуждата от големите рентгенови апарати, познати ни в научните лаборатории и болниците, ще бъде сведена до минимум. Устройството, което е с размерите на малка кутия и спокойно се побира в дланта, ще може да бъде използвано за диагностициране на костни счупвания при войници на бойното поле или професионални спортисти на терена.

С него учените дори ще са способни да правят качествен анализ на материалите и частите, от които е изграден даден обект. Така "трикодерът" на Tribogenics ще бъде от полза на най-различни специалисти – от бижутери и археолози до минни инженери и производители на играчки.

Водещи

Най-четени