Тичаш и четеш 17.04 | 17:24

Иновативната бягаща пътека ще зарадва запалените по фитнеса и четенето

От Георги Георгиев

Иновативна бягаща пътека ще позволи на запалените по фитнеса фенове да четат, докато тренират, пише Phys.org.

Системата, наречена ReadingMate, синхронизира текста, който върви пред вас на монитора, докато тичате. Така, докато се движете, ще може да виждате и буквите пред себе си и написаното ще ви се струва, че е неподвижно на екрана.

"Нe са много хората, които могат да тичат и да четат по едно и също време", обяснява Джи Со Юй, асистент-професор по индустриален инженеринг в университета Пардю.

Причината е, че окото се мести по време на тичане и мозъкът непрекъснато трябва се настройва към промените, което несъмнено е доста затормозяващо.

Малките букви също са проблем. Тогава просто няма как срещу всяка бягаща пътека да се монтира отделен голям екран за обичащите да четат.

Системата ReadingMate е направена така, че да отчита основно движенията на главата нагоре-надолу. Това позволява четенето на текст с нормална големина от малък екран, разположен пред бягащата пътека.

За да подобри четенето, Джи Со Юй е взел предвид и естествените компенсаторни рефлекси на главата и очите, с които тичащият се опитва несъзнателно да стабилизира образа на буквите пред себе си.

Освен от запалените по фитнеса, системата може да се използва и от оператори на тежка техника или от пилоти на самолети, чиито машини могат да бъдат подложени на силни вибрации, докато например те четат важна информация за овладяване на критични ситуации.

Водещи

Най-четени