Ще зареждаме смартфоните си с "вода“, докато сме в планината 12.01 | 21:16

С компактна водородна клетка ще можете да заредите телефона си от близкия поток

От Георги Георгиев

Инженери от шведската компания myFC са открили начин да захранват смартфони с помощта на система, която включва малко вода, съдинка, малък кръгъл контейнер и херметичен капак.

По време на тазгодишното потребителско изложение в Лас Вегас (CES) myFC официално представи на американските потребители своята PowerTrekk система. Изобретателите описват своето зарядно като олекотена джобна джаджа за хора, които нямат достъп до електрическа мрежа - туристи, къмпингуващи в отдалечени местности, пътешественици, изследователи и др.

Инструкциите за използване на зарядното са максимално опростени: просто наливате вода в съдинката, поставяте малкия кръгъл контейнер в нея, слагате капачката, включвате USB-то на телефона си към него и сте готови. Освен за смартфона ви системата ще осигури достатъчно електричество за цялата ви електроника, която се захранва с USB – музикални плейъри, джобни фенерчета и др.

Тайната на PowerTrekk се крие в подобния на шайба за хокей контейнер Powerpukk, който съдържа натриев силицид (Na2Si) – съединение, способно да произвежда водород, когато се комбинира с вода. Произведеният по този начин газ (водород) се вкарва във водородна горивна клетка, която произвежда нужното електричество.

Самият натриев силицид е заработен от американската компания SiGNa Chemistry. Според производителя това е нетоксичен прах, който е способен да произвежда водород, захранващ горивни клетки с мощност от 1 до 3 киловата.

Комплектът за зареждане на телефона на myFC произвежда енергия, еквивалентна на четири АА-батерии. С него стандартна батерия за смартфон може да издържи до 10 часа без презареждане.

Очаква се иновативната сисмтема да се появи на пазара през май или юни тази година. Цената на устройството не е ясна все още, като предположенията са, че тя ще бъде около 300 долара. Самите контейнери с натриев силицид ще струват около 4 долара за бройка.

Водещи