Ядрен реактор в мазето ви? 21.02 | 16:48

На теория той може да генерира енергия, превръщайки никела в мед

От Георги Георгиев

Как ви се струва идеята един ден в мазето или банята ви вместо бойлер да има ядрен реактор? Макар на пръв поглед да изглежда нереалистична и меко казано опасна, идеята за подобен проект е дело не на койго да е, а на Джоузев Заводни – главен учен в изследователския център Langley на НАСА.

Идеята на Заводни е един ден да подгряваме водата и въздуха в домовете си благодарение на ядрен синтез. Процесът ще ни позволи и да захранваме с електричество всеки домакински електроуред у дома, както и разбира се електромобила си.

За всички, които се притесняват от неприятен сценарий тип "Чернобил" или "Фукушима", успокоителното е, че Заводни не предлага да поставим в къщите си ядрени реактори като тези, които аварираха във въпросните централи. Тук той има предвид създаването на генератор на енергия, използващ т.нар. процес на Нискоенергийни ядрени реакции на синтез, или Ядрени реакции на решетъчната енергия (Lattice energy Nuclear Reactions – LENR).

Процесът е открит вследствие на силно противоречивия експеримент на двама физици, проведен през 80-те години на миналия век. Тогава те обявяват пред света, че са успели да създадат мечтания от поколения физици студен ядрен синтез – процес чието съществуване според много учени не е доказано дори на теория.

През 2006 г. обаче бива публикувана нова теория, която според Заводни и неговия колега Денис Бушнел, обяснява по-добре ефекта на студен ядрен синтез. В нея се описва процес, който може на теория да доведе до добива на енергия при ниски температури. При него, вместо опасни тежки метали като уран и торий, участват доста по-безопасните водород и никел, който посредством ядрена реакция на сливане на ядра се превръща в мед. При процеса се отделя достатъчно енергията за захранването на отделните домакинства с евтин и екологично чист ток.

По изчисления на учените 1% от добивания никел по света може да задоволи напълно нуждите на човечеството от енергия. А тя ще струва само една четвърт от цената на енергията, добивана сега от изгарянето на въглища.

Водещи

Най-четени