Защитата на Георги Вълев: Няма доказателства, че е "килър" 20.11 | 21:09

Прокурорите по делото били действали като "придатък" на ГДБОП

От Андриян Георгиев

Няма нито годни, нито качествени, нито в необходимото количество доказателства за вината на Георги Вълев, поради което ви моля да го оправдаете по всички обвинения. Това заяви в края на пледоарията си в Шуменския окръжен съд адвокат Лъчезар Таков, цитиран от агенция "Фокус. Георги Вълев е подсъдим по делото "Килърите", наречено по този начин от МВР. 

Адвокатът обърна внимание също така, по твърденията му, съществени процесуални нарушения, някои от които били толкова тежки, че са се отразили на правото на защита на подсъдимите. Една част от тях били допуснати умишлено от прокуратурата, която била получила процесуални предимства, които съдът трябвало да ѝ отнеме, следвайки принципа, че не може да се ползваш от неправомерно поведение.

Прокурорите били действали като придатък на ГДБОП, като юридическо звено за бърза разправа с подсъдимите, каза още адвокат Таков и допълни, че обвинителният акт не е годен юридически инструмент, чрез който делото да завърши със стабилен съдебен акт.

Защитата на Георги Вълев продължи с пледоария на адвокат Димитър Радев. Той заяви, че обвинителния акт е погрешен и незаконосъобразен, роман в стила на късния социалистически реализъм, а всички доказателства били косвени.

"Внимателно трябва да се прецени колко от записите, направени със СРС, трябва да се ценят, защото в по-голямата си част те са контролирани разузнавателни беседи. Преди да бъдат доказани обвиненията в подбудителство и помагачество трябва да бъде доказано основното престъпление”, каза още адвокат Радев. То обаче не било доказано, защото има европейска заповед за задържането на Владимир Филев и Георги Трифонов, обвинени в убийството на Румен Рачев.

Адвокат Радев каза още, че прокуратурата не е успяла да докаже деянията, описани в обвинителния акт и поиска Георги Вълев да бъде оправдан по всички обвинения.

Водещи

Най-четени