"Сцена на вековете" започва със суперпродукцията "Атила" 28.07 | 08:38

От утре в крепостта Царевец започва поредното издание на фестивала

От Андриян Георгиев

Световноизвестни оперни изпълнители ще се представят в поредното издание на летния фестивал "Сцена на вековете" от 29 юли до 7 август в крепостта Царевец във Велико Търново. 

Празниците ще започнат в петък вечерта със суперпродукцията "Атила" от Джузепе Верди под режисурата на Пламен Карталов. В главната роля ще се представи Орлин Атанасов. Той пристига във Велико Търново от Милано, където се превъплъти в образа на вожда на хуните в постановката на "Ла Скала", уточняват  организаторите.

В спектакъла, поставен сред естествения декор на останките от Дворцовия комплекс, публиката ще се  наслади и на изкуството на Венцеслав Атанасов, Бисер Георгиев, Радостина Николаева, Баясгалан Дашням, Даниел Дамянов и Калуди Калудов, оркестъра, хора и балета на националната опера. Диригент на спектакъла е Алесандро Санджорджи (Италия). 

Маестро Пламен Карталов ще продължи своя разказ за сблъсъка между цивилизациите на Изтока и Запада с другия си спектакъл. Романтичната опера на Лео Делиб "Лакме" ще бъде представена на  5, 6 и 7 август под диригентската палка на Лоран Кемпелон, Франция. Главните партии са поверени на Бисер Георгиев  (Нилаканта) и Диана Василева (Лакме).

Балетните сюити "Вардар"  от Панчо Владигеров и "Кармен" от Бизе-Шчедрин, както и  спектакълът "Зорба гъркът" по музика на Микис Теодоракис  допълват програмата на фестивала. 

Най-големият форум от културния календар на старата столица е организиран от община Велико Търново, общинската агенция по  туризъм "Царевград Търнов", в партньорство с Националната опера и балет и с подкрепата на Министерството на културата, информира БТА. 

Водещи