Фестивалът "Сцена на вековете" получи над 450 хил. лв. 30.07 | 14:44

Парите са по линия на Оперативна програма "Регионално развитие"

От Андриян Георгиев

Летният оперен фестивал "Сцена на вековете" в историческата крепост Царевец спечели проект за безвъзмездно финансиране по Оперативна програма "Регионално развитие", съобщават от общината във Велико Търново.

Общо 463 338 лв. са предвидени за различни дейности, свързани с организацията, провеждането и рекламата на фестивала през тази и следващата година. Близо 11 000 лв. е собственият принос на община Велико Търново.

В рамките на проекта са предвидени дейности за опазване на историческото наследство и околната среда на крепостта Царевец и различни инициативи за разширяване на контактите с публиката. 

Освен това ще се организира международен конкурс за млади художници на костюми, сценографи, реквизитори, осветители и майстори на специални ефекти.

Ще бъде създадена Международна асоциация на градовете-домакини на оперни фестивали на открито, допълва БТА.

iNews припомня, че тазгодишното издание на "Сцена на вековете" започна снощи в старопрестолната столица. Над 1 000 зрители - българи и чужденци, аплодираха трупата на Националната опера и балет, която представи на сцената сред руините на Дворцовия комплекс първия спектакъл от фестивалната програма - операта "Атила" от Джузепе Верди. 

Водещи

Най-четени