Фестивалът "Сцена на вековете" - мост между минало и настояще 07.08 | 17:07

Необходими са инвестиции, за да се превърне сцената на хълма Царевец в удобно място за артистите и публиката, смята директорът на Националната опера и балет

От Георги Георгиев

Крепостта Царевец е архитектурен резерват и целта на фестивалния екип на "Сцена на вековете" е, без да се нарушава покоят на паметника, старините да се оживят и той да се превърнат в модерен мост между миналото и настоящето. Това коментира за БТА проф. Пламен Карталов, директор на Националната опера и балет.

Операта е съорганизатор на шестото издание на летния фестивал, който завършва днес в историческата крепост във Велико Търново.

Въпреки, че вече има редица предимства, сцената на Царевец не е амфитеатър с подходи, които да са удобни за артистите и за публиката.

Необходимо е да бъдат направени отлаганите с години инвестиции, за да се покрият с театрални скари дупките и неравностите край сцената, за да може и публиката и артистите да се движат безпрепятствено в една истинска тронна зала за изкуство, смята режисьорът.

Според него на Царевец може да бъде поставена дори и операта "Травиата", но тя е с музикална душевност, различна от творби като "Дон Карлос", "Турандот" или "Княз Игор", които са много подходящи за открита сцена.

Действието на спектакъла "Лакме", с който тазгодишният фестивал ще бъде закрит, се развива в английска крепост сред джунглата, а ефектът за зрителите, които се почувстваха като в приказка, е постигнат с мултимедия, майсторско осветление и отличната игра на артистите.

Огледало на нашата работа е публиката. Това, което виждам в лицата на солистите, оркестъра, хора и балета, е също много важно. Това е като един голям плод, който вече е откъснат от дървото, отгледано с големи грижи и усилия така, че публиката да бъде наистина доволна от програмата, която предложихме, посочи ръководителят на Националната опера.

Водещи

Най-четени