Американски театрали преподават Шекспир на наши актьори 22.01 | 17:37

Целта е да го играят с по-голямо удоволствие и въображение

От Гергана Златкова

мерикански театрали учат наши актьори как да играят Шекспир с по-голямо удоволствие и повече въображение.

Даниела Варон и Уолтън Уилсън от "Shakespeare & Company" - Ленокс, Масачузетс, ще водят ателие "Шекспир" в Театралната работилница "Сфумато" от 14 до 20 февруари - в рамките на проекта за размяна на ателиета и на участници в тях между двете формации през 2012-2013 г., научи БТА от "Сфумато".

Идеята на заниманията е да помогнат на участниците да изследват различни подходи към Шекспировия текст, които целят да изградят страстна, наситена с богато въображение връзка с Шекспир, героите му и неговия свят.

Необходимо условие е кандидатите да научат наизуст монолог между 14 и 30 реда от "Ромео и Жулиета" или "Бурята" в превод на Валери Петров.

Актьорите могат да изберат какъвто и да е персонаж, независимо от своята възраст или пол, но монолог, в който се припознават.

Ако искат да работят на английски език, трябва да научат монолога и на английски, и на български. Не е нужно да говорят английски, за да участват в уъркшопа.

Участниците трябва да присъстват на всички сесии от 10.00 до 14.00 ч. всеки ден.

Може да има допълнителни сесии следобед за индивидуална работа и неформална дискусия - според желанието на участниците, но те не са задължителни. 

Всички занимания ще са с преводач. Артистите, които не са в състояние да присъстват на целия процес, са добре дошли като наблюдатели.

Срокът за заявяване на участие е 8 февруари. Приемат се само писмени кандидатури - на адрес sfumato@box.net1.bg или лично.

Те трябва да съдържат името,  възрастта, професията, /театъра/, учебното заведение и координатите на кандидата.

Ателието ще съчетае групови упражнения и дискусии с богата индивидуална работа върху монолог, във формат  "майсторски клас", за повишаване на емоционалната, фантазната и интелектуалната отзивчивост у актьора към изискванията и удоволствието да играе Шекспир. 

Актьорите могат да работят монолозите в превод на български или да използват оригиналния английски  текст, ако познанията им позволяват, или и двете.

Работата ще включва анализ на текста, намиране на дълбоко индивидуална връзка на всеки актьор с тези роли, които са част от световното театрално наследство, проучване на световния пейзаж на Елизабетинския театър, философския, политическия, богословския и социологическия контекст на пиесите, гласови упражнения по  метода "Линклейтър", който е от основно значение за работата на "Shakespeare & Company". 

"Shakespeare & Company", основан през 1978 г., е един от водещите американски Шекспирови фестивали и  театрални центрове за обучение.

Ателието е въведение в методите на обучение на компанията.

Естетически то е поставяне на актьора в нова връзка с Шекспировия текст, както и изследване на функцията на театъра, ролята на актьора, взаимоотношението актьор-публика в света на Шекспир и в нашия собствен.

Даниела Варон е театрален режисьор и старши преподавател по работа с текст в "Shakespeare & Company".

Тя поставя Шекспир, съвременни пиеси и нови творби в театри в цяла Америка и е гостуващ преподавател и артист в някои от водещите университети и програми за обучение на актьори в страната.

Уолтън Уилсън е актьор и преподавател по глас по метода "Линклейтър" в "Shakespeare & Company", ръководител на Катедрата по глас и заместник-ръководител на Катедрата по актьорство в Yale University School of Drama. Играе и преподава в театри, университети и програми за обучение в цялата страна. 

Водещи

Най-четени