Възстановената римска крепост "Цари Мали Град" отвори врати 18.07 | 19:14

Посетителите ще се радват на различни експозиции, сред които възстановки на битки и ритуали

От Лазар Тодоров

Възстановената антична римска крепост от IV век "Цари Мали Град" отвари врати за туристи, съобщава БТА.

Официалното откриване на културно-исторически обект разположен на хълма "Св. Спас" над самоковското село Белчин бе днес. На откриването присъстваха министрите на културата и на регионалното развитие - Петър Стоянович и Десислава Терзиева, кметовете на Самоков и Белчин - Владимир Георгиев и Венета Балабанова, депутати, историци, археолози и жители.

Крепостта "Цари Мали Град" е разположена на над 10 дка площ и с височина пет метра. Тя показва визията и начина на живот на хората отпреди 17 века. Автентичността на обекта е запазена чрез най-долния слой от каменната стена, като два метра от нея са изложени в оригиналния им вид.

В общо шест кули са разположени различни експозиции, сред които възстановки на битки и ритуали, затвор, хранилище, находки от времето на траките. В една от залите са представени древни познания в областта на математиката и астрономията.

Един от най-ценните експонати е сребърна монета на императрица Елия Гала Плацидия, наричана римската Клеопатра, дъщеря на римския император Теодосий Първи. В обекта се намира и църквата "Св. Спас", вкопана върху разрушена по-ранна християнска базилика и езическо светилище от края на III век. Днес храмът също е реставриран и отворен за християни.

Обектът се открива два месеца предсрочно и ще работи всеки ден. Цените на входните билети са 4 лв. за възрастни и 2 лв. ученици. Осигурени са екскурзовод, гид на шест на езика, обширен детски кът, места за отдих.

До крепостта може да се достигне чрез две екопътеки и панорамно влакче.

Водещи

Най-четени