Започнаха разкопките на Перперикон 09.07 | 13:29

Три месеца археолози ще проучват източната стена на Акропола

От Олга Андреева

За пореден археологически сезон започнаха разкопките на скалния град на траките - Перперикон, съобщиха от научния екип на ръководителя на обекта проф. Николай Овчаров.

В продължение на три месеца сто души ще участват в разкопките, които и през този сезон сезон ще бъдат насочени към източната стена на Акропола и трасето на северната крепостна стена.

Отпуснатите средства за разкопки от Министерството на културата са в размер на 180 хил. лв., уточнява БТА. От екипа на проф. Овчаров уточниха, че ако парите не стигнат, има договореност с община Кърджали също да подпомогне финансово разкопките.

Перперикон се намира в Източните Родопи, на 15 км североизточно от днешния гр. Кърджали. Край него тече златоносната река Перперешка. Удобната речна долина е създала великолепни условия за живот от дълбока древност. По тази причина тя е осеяна с десетки археологически обекти от различни епохи, чиито естествен център се явява Перперикон.

Хилядолетия назад Перперикон е представлявал огромен скален масив без растителност по него. Това привлякло там хората, обожествили грандиозните канари, се посочва на сайта на археологическия обект.

Неслучайно точно Източните Родопи са люлка на мегалитната култура, която в никакъв случай не трябва да се свързва единствено с живелите много по-късно траки.

Според данните от последните археологически проучвания най-ранните следи от живот са от късната новокаменна епоха, края на 6 - началото на 5 хил. пр. Хр.

Грубо изсечени в скалите ями с натрошена култова керамика свидетелстват , че Перперикон е бил населяван и през каменно-медната епоха (края на 5 - началото на 4 хил. пр. Хр.).

Развитието на скалния комплекс продължава и през бронзовата епоха. Вече определено може да се твърди, че в нейната късна фаза, 18-12 в. пр. Хр., Перперикон преживява първия си голям разцвет. Археолозите са уверени, че в края на бронзовата епоха Перперикон вече е представлявал голям скален култов комплекс.

Разкопките в района започват през 2000 г. и продължават, разкривайки голям скален град, чиито разцвет е през римската епоха, макар историята му да започва няколко хилядолетия по-рано.

Водещи

Най-четени