Древни образци на кварц и обсидиан откриха в местността Валога 13.08 | 17:46

Вулканичното стъкло и планинският кристал най-вероятно са докарани от Карпатите и Мала Азия

От Гергана Златкова

Повече от 110 са находките от поредния сезон на археологическите разкопки на праисторическото селище от първата земеделска цивилизация в местността Валога край врачанското село Оходен.

Това съобщи археологът от Регионалния исторически музей във Враца Георги Ганецовски, ръководител на археологическите проучвания на селището.

Сред тях са редки образци на обработен от древните хора обсидиан (вулканично стъкло) и кварц (планински кристал), пише БТА.

Той припомни, че няма находища на обсидиан на територията на страната, а най-близките са в Карпатите и Мала Азия.

Намерените пластини от обработено вулканично стъкло ще бъдат изследвани, за да се уточни техният произход, но най-вероятно ще се окаже, че те са доставени в раннонеолитното селище и от двете места, според археолога. Докато пластините от обсидиан вече са пет, археолозите за първи път попадат при разкопките на обработен планински кристал - малко прозрачно парче с изключително остри режещи страни.

Георги Ганецовски посочи, че това доказва, че местните праисторически занаятчии не само майсторски са обработвали кремък, превръщайки го в различни оръдия на труда, с които дори са търгували, а са се справяли и с твърди кристали, което е трудно и за съвременните технически средства.

Археолозите са открили през сезона, който е в своя край, две глинобитни структури. Едната с огромните за епохата размери от 60 квадратни метра вероятно е използвана за гумно - място, на което се вършеели сноповете лимец от нивите край селището, споделя Ганецовски.

В северната и северозападната част под другата структура са открити нарочно направени отвори в дълбочина за съхранение на храна на студено и според археолога това най-вероятно е първообразът на зимниците в днешните селски къщи.

През последните години работниците на обекта се наемат по проект на областната администрация по програмата за временна заетост.

Водещи