Запознайте се с другото лице на американското кино със So Independent 08.10 | 15:25

За 4-ти път в столицата ще се проведе феситивалът за независими филми

От Гергана Златкова

Четвъртото издание на фестивала за независимо американско кино So Independent (София индипендънт филм фестивал) ще се открие на 24 октомври 2013 в София.

За пореден път фестивалът ще ви предложи най-доброто от игралното, документалното и късометражно независимо американско кино.

Тази година фестивалната селекция ще запознае български зрител с 40 изключителни филмови премиери, които ще бъдат показани в следните киносалони: току-що ремонтираното и обзаведено с най-съвременна апаратура филмотечно кино "Одеон”, "Дом на киното", кино "Люмиер”,  "Евро синема” и салоните на "Синема сити”.

A eто и някои от акцентите във фестивала тази година:

Базиран върху новелата на Джак Керуак, "Биг Сур" (2013) на Майкъл Полиш разказва за живота на писателя Джак Керуак след нечувания успех на романа му "По пътя". Внезапната слава, разрушителният начин на живот, разкъсван от алкохол и наркотици, съсипват някогашния красив бунтар. Писателят е разяждан от съмнения относно таланта си и напуска Ню Йорк, за да потърси уединение в потънала в мъгли колиба сред горите на Биг Сур, Калифорния. Последвалите три седмици, прекарани там, през август 1960 г., са ужасяващи, но и изпълнени с откровения.

"Всичко е загубено" (2013) на Джей Си Чандър (дебютира в киното с брилянтния "Margin Call") разказва за преживяванията на героя на Робърт Редфорд насред Индийския океан. Разбирайки, че 12-метровата му яхта се пълни с вода след сблъсък с товарен съд, изоставен в океана, мъжът е принуден да се остави на окенаските течения, които биха го отвели към корабните маршрути, с надежда, че някой ще го намери. Безмилостно слънце, акули, привършващи провизии - мъжът ще се срещне лице в лице с крехкостта на живота.

Режисьорът Зал Батманглидж (филма за проникването на сектите "Звукът на моя глас") представя шпионския трилър "Отряд изток", разказващ за група анархисти, решени на всяка цена да отмъстят на големите корпорации за редица прикривани престъпления. Основна сюжетна нишка е екотероризмът. Шпионаж, ФБР, контракултура и сблъсък между два свята - всичко това прави "Отряд изток" прелюбопитен.

"Небраска" (2013) на Александър Пейн (номинация за "Златна палма" на фестивала в Кан тази година) ни среща с беден старец (награда за най-добър актьор - Брус Дърн на Кан 2013), който живее в Монтана и постоянно бяга от  дома си, за да отиде в Небраска и да вземе наградата от лотарията, която вярва, че е спечелил.

Задълбочаващата се деменция на мъжа кара семейството му да вземе решение и да го настани в старчески дом. Единият от синовете му обаче предлага да го закара до Небраска. По пътя възрастният мъж отново ще се срещне с миналото си.

Комбинирайки хумор и абсурдизъм, режисьорът Дейвид Гордън Грийн разказва забавната история на двама мъже, които поставят маркировъчни линии по занемарена провинциална магистрала. Пол Ръд и Емил Хирш се справят блестящо в ролите на двамата приятели. Забавен, трогателен и на моменти сюрреалистичен, "Принц Лавина" е носител на Сребърна мечка на тазгодишното Берлинале.

Несъмнен акцент в програмата на фестивала е "Само Бог прощава" на Никълъс Уайндинг Рефн. Героят на Райън Гослинг живее в изгнание в Банкок, където управлява тайландски боксьорски клуб, параван за търговия с наркотици, в която участва и семейството му. Вследствие на убийството на брат му, майката на Джулиан (Гослинг) пристига в Банкок, жадна за мъст. Насилие, възмездие, сексуално напрежение между майка и син, лентата на Рефн е сравнявана с филмите на Тарантино, Кубрик, Дейвид Линч и Серджо Леоне.

"Истинският Люин Дейвис" е имитация на биографична драма на братята Коен, която разказва за младия певец Люин Дейвис (Оскар Айзък), който мечтае да пробие на фолк-сцената в Гринуич Вилидж през 60-те г. Емоционална разходка из нощни клубове, лентата на братя Коен разкрива трудността човек да предолее недостатъците си. Филмът е носител на Голямата награда на журито в Кан 2013.

Горещо препоръчваме "Учителят" на Пол Томас Андерсън от 2012 г. Лентата разказва за опита на американски ветеран (изумителен Хоакин Финикс) от военноморските сили след Втората световна война да се адаптира към новия си живот. В търсене на себе си той се сблъсква със своеобразната секта "Каузата", чийто харизматичен водач (блестящ Филип Сиймур Хофман) омагьосва всички около себе си. Блестящо заснет, "Учителят" е просто задължителен за киноманите.

Водещи