Изложба разкрива за малко известни исторически паметници 02.05 | 18:18

58 фотоса са подредени на "Моста на влюбените" зад НДК

От Деляна Петкова

58 фотоса, разположени на "Моста на влюбените" ще разказват за малко известни исторически и архитектурни паметници. Снимките, част от проекта "Преоткрий България", инициатива на Сдружение "Културни проекти" и агенция "Булфото", ще са там до 15 май.  

Изложбата беше открита на 1 май в присъствието на Симеон II Сакскобургготски и съпругата му Маргарита Гомес-Асебо от фоторепортера Евгени Димитров и ПР-мениджърът Людмил Каравасилев заедно с шефа на маркетинга на "Chevrolet - България" Владимир Тодоров. 

Проф. Валерия Фол, научен консултант на експедицията, доведе на откриването нейният колега от Канада професор Жак Перо - директор на Лабораторията за Средиземноморска археология - Университет на Монреал.

Експозицията е част от събитията, свързани с кандидатурата на София за европейска столица на културата през 2019 година.

Това е втората изложба от медийния проект "Преоткрий България”. От три години той се развива успешно на страниците на водещи вестници, списания и интернет-сайтове.

По този проект се описват и заснемат исторически и археологически паметници, които остават извън медийния шум, заради това, че са добре забравени старини или са новост в работата на археолози и историци.

Историите и снимките могат да се намерят във водещите медийни партньори на проекта – в. "Стандарт", сп. "Осем", сп. "ВВС Знание", сайтът www.iNews.bg. Проектът е подкрепен изцяло от сериозни фирми – Chevrolet България, София Ауто, Ауто Груп, HDI застраховане. С участието си в него те заявяват социално-корпоративната си отговорност към популяризирането и запазването на паметниците на културното ни наследство.

Експедицията тръгва от ентусиазма на фоторепортера Евгени Димитров и ПР-мениджъра Людмил Каравасилев, които са запалени по посещения до труднодостъпни места със стари крепости и загадки.

Тази година в изложбата зрителите за първи път ще видят подробни фотографии от Кипиловото кале – късноантична и средновековна крепост в Сливенско, която досега е стояла скрита за масовия интерес, въпреки, че е била описана още от Карел Шкорпил. Историческият паметник е удивително запазен в гъстите дебри на Стара планина.

Друг акцент са древните светилища. Долменът край хасковското село Хлябово с причудливите си "помещения” и проходи, кромлехът край Долни Главанак, наречен "Българският Стоунхендж”, както и кладенецът-телескоп край трънското село Гърло със сигурност не са достатъчно познати на повечето софиянци и гости на столицата.

Изложбата показва и някои величествени, но забравени светини от историята ни – крепостта Сторгозия в Плевен, Ловешката крепост, снимана от въздуха, интериорите на най-добре запазеното укрепление на Балканите – крепостта Баба Вида.

Едва ли всички знаят, че в България има все още стотици метри запазени древни римски пътища. Един от тях може да се види на фотоизложбата от експедицията. Уникално светилище с концентрични каменни кръгове от село Еленово, непознато на друго място у нас, и изучавано от археолога Веселин Игнатов, ще заинтересува и задълбочените учени в тази област.

Официални консултанти на експедицията са професор Валерия Фол, професор Христо Матанов и доцент Бони Петрунова, учени със задълбочен подход и модерна визия към историята и археологията. В работата на медийните екипи помагат много регионални археолози, краеведи и журналисти.
Пътуванията на експедицията се осъществяват на удобния и подходящ за такива цели автомобил "Шевролет Каптива”, чието специално оборудване са единствено специализираните гуми за всякакви пътища на BF Goodrich. Въпреки серийното си оборудване в ходовата част, Каптивата се справя с голям успех както на асфалта, така и по черните пътища.

Резултатът от публикациите на експедицията не е само медиен. Два от обектите, за които се писа много, успяха да защитят проекти и да получат финансиране за разкопки и социализация от корпоративни спонсори – Източната могила в Караново и крепостта Лютица, като работата по тях се предвижда да продължава устойчиво през годините.