Карикатурите на Борис Димовски и героите на Николай Хайтов оживяват 13.08 | 13:52

В специална изложба в галерия „Средец“ в София

От Гергана Златкова

В галерия "Средец” на Министерство на културата на бул. "Ал. Стамболийски” 17 ще бъде открита изложба "Карикатурите на Борис Димовски и героите на Николай Хайтов”.

Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата.

Изложбата е организирана със съдействието на Министерството на културата на Република България и наследниците на творците Николай Хайтов и Борис Димовски.

Проектът – изложба "Карикатурите на Борис Димовски и героите на Николай Хайтов” е ретроспективно представяне на двама големи творци на България в областта на литературата, киното и карикатурата на ХХ век. 

Хайтов и Димовски – връзка първична, захваната в родното им селце Яврово, над Асеновград, връзка духовна, обагрила творчеството им със своята неповторимост, колоритност и човешка доблест, вкоренена в духовното наследство на България.

Излизащото изпод перото и четката на Николай Хайтов и Борис Димовски оставя дълбока следа в духовната палитра не само на България, но и в европейската и световна култура.

Карикатурите на Димовски са живо отражение на многостранния обществен, политически и културен живот на България.

Политическата сатира, националната самобитност и шаржът са анализирани и преосмислени през погледа на големия художник. "Необходими са ми двеста, но ми стигат две”, са думи на мъдрец, стъпил здраво на земята и вгледан в чудатостите на живота, за да ги нарисува върху белия лист, пречупвайки ги през своя неповторим талант.

Героите на Хайтов – друга стихия, друга мощ, друга вселена, в която влезнеш ли веднъж, е за цял живот.

Чудати, чепати, но винаги достойни, дълбоко човеколюбиви и сърцати. Тези герои, със своя общочовешки драматизъм и първично светоусещане, са вплетени сюжетно в едни от най-значимите български филми на втората половина на ХХ век. Кадри от "Козият рог”, "Мъжки времена”, Краят на песента”, "Изпит”, "Капитан Петко Войвода”, ще бъдат представени на мултимедия, съпътстваща изложбата. 

Магията на словото, образа и рисунката. Двама творци, достолепни и достойни да бъдат образец за духовна идентичност и културна общовалидност.

Изложбата ще бъде открита на 20 август 2013 г. от 18:30 часа.  Посетителите ще могат да видят изложбата в галерия "Средец” до 10 септември 2013 г.

Водещи