Пътешествие из архивите на Националната библиотека 17.04 | 20:10

135-годишнината от Освобождението на България беше отбелязана с изложба

От Филипа Тодева

Днес (17 април) бе открита изложбата "Националната библиотека на България - първи стъпки в осъществяването на една идея".

Сред присъстващите бе министърът на образованието, младежта и науката проф. Николай Милошев.

Експозицията е изложена в централното фоайе на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" и е част от програмата на Националния комитет за честване на 135-годишнината от Освобождението на България и възстановяването на българската държавност.

Сред ценните експонати в изложбата са Славейковият псалтир и Четириевангелието от 15-и век, хюкюм (заповед) на султан Мурад Четвърти, псалтир на арабски и латински език от 17-и век. 

Представени са оригинални документи като автентичния протокол за учредяване на Софийска публична библиотека и първите нормативни документи по уреждането на институцията. 

Изложени са още кореспонденциите на Пенчо Славейков, митрополит Климент, Райчо Каролев, Константин Иречек, Пейо Яворов като служители на библиотеката, снимки на сградите, в които тя се помещавала в 135-годишната си история. 

За първи път се експонират и ведомостите със заплатите на библиотечните работници от 1915 г. и от 30-те години на 20-и век, както и уникални албуми от сбирката "Портрети и снимки".

Националната библиотека е една от първите институции на нова България, припомня още БТА.

Водещи

Най-четени